Gıda Kültürü - 2010 İstanbul Platformu kapsamındaki önemli projelerden biri olan Gıda Dedektifliği eğitimi Bakırköy'deki pilot ilköğretim okullarında başladı. Proje ile gıda hijyeni konusunda bilincin artması ve sorumlu vatandaş yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Gıda Güvenliği Derneği (GGD), İstanbul Tarım İl Müdürlüğü ve İstanbul İl Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen Gıda Dedektifliği projesinin pilot eğitimleri 14 Mayıs Salı günü Bakırköy Ahmet Hamdi Tanpınar İlköğretim Okulu'nda başladı. Gıda Dedektifleri Proje Koordinatörü olan Ferhunde Atalar, sabah rehber öğretmenlere, öğleden sonra da ilköğretim öğrencilerine gıda dedektifliği eğitimi verdi.
Toplumda güvenli gıdaya talep oluşturmak üzere ilkokul çağındaki çocuklar için geliştirilmiş olan projenin öğretmen ve öğrencilere tanıtımını Gıda Güverliği Derneği Gıda Dedektifleri Proje Koordinatörü olan Ferhunde Atalar yaptı. Bakırköy'deki ilköğretim öğrencilerine resimli örneklerle gıda güvenliği konusunu anlatan Atalar, gıda dedektifliği projesi hijyen kurallarını ve gıdalarda hastalıklara neden olan mikropları tanıtarak, gıda dedektifliği görevini anlattı.
HERYERDE HİJYEN
Proje kapsamında verilen temel hijyen eğitiminde, mikroplar nasıl çoğalır; toksin nedir; gıda zehirlenmeleri; fiziksel, mikrobiyal ve kimyasal riskler; evde, kantinde, okul yemekhanesinde, seyahatte, piknikte, kampta, beslenme çantasında gıda güvenliği başlıkları altında konular işlendi. Çocukların ilgi gösterdiği projede ailelerinin de desteğinin olması bekleniyor.
Proje kapsamında beş okulda yirmişer çocuğa eğitim verilmesi ve eylül ayına kadar toplam 100 çocuğa eğitim verilerek Gıda Dedektifliği Sertifikası verilmesi planlandı.
Ilk olarak seçilen okullarda konuyla ilgili rehber Fen Bilgisi öğretmenlerine proje ve gıda güvenliği eğitimi veriliyor. Ardından da, çocuklara Gıda Dedektifi olma eğitimi veriliyor ve bu görev sonunda çocuklar sertifika ve kimlik sahibi oluyorlar. Çocuklar, görevlerini okul kantinleri, bakkallar, büfeler, marketler ve pazar yerleri gibi yerlerde gerçekleştiriyor ve bu yerlerde gördükleri hijyene uygun olmayan durumları Gıda Güvenliği Derneği internet sitesi aracılığı ile yazarak rapor ediyorlar. Bu yazılan raporlar Gıda Güvenliği Derneği tarafından Il Tarım Müdürlüğü'ne iletiliyor. İl Tarım Müdürlüğü de, gerekenlerin yapılmasının ardından Derneği'ni bilgilendiriyor.
EN ÖNEMLİ UYGULAMA
Gıda Dedektifliği projesi, 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinde ve gıda kültürünün geliştirilmesine öncülük edilmesi amacıyla İstanbul Valiliği'nin onayı ile oluşturulan Gıda Kültürü - 2010 İstanbul Platformu kapsamındaki en önemli uygulama projelerinden biri.